Marginal gains

Marginal gains is een term die in het wielrennen steeds terugkomt. Het gaat dan om kleine aanpassingen aan voorbereiding, materiaal, voedsel en trainingsmethoden die samen leiden tot betere resultaten in de wedstrijden. Michael Rasmussen was in zijn actieve carrière misschien wel het extreemste voorbeeld op dit terrein. Hij peuterde de stickers van zijn fiets en had een gemillimeterd kapsel. Haar en stickers hebben namelijk gewicht en met minder gewicht heb je het makkelijker op de fiets, vooral in de bergen.

Chris Froome heeft in de Giro van 2018 ook een mooi staaltje van winnen door marginal gains laten zien. Voor de Koninginnenrit van deze ronde had hij met zijn ploegleiders een masterplan voorbereid. Dit bestond uit een uitstekende voorbereiding, een verrassingselement en een goede uitvoering natuurlijk. Hij won de etappe en uiteindelijk ook de Giro van 2018.

In de voorbereiding en uitvoering is het hele team van de SKY-ploeg ingezet. De mecaniciens, masseurs, koks, chauffeurs allemaal stonden ze langs de weg op het vooraf vastgestelde deel van het parcours. Tijdens de beklimmingen, van onder ander de Colle delle Finestre stond om de ca. 500meter iemand van de ploeg met een half gevulde bidon en een sportreep. Froome had dus een lichtere fiets dan zijn concurrenten en hoefde zich desondanks niet druk te maken over het binnenkrijgen van voldoende eten en drinken.

De verrassing was dat hij zijn concurrenten aanviel op ruim 80 kilometer voor de finish, ongehoord in een bergrit. De concurrenten gingen ervan uit dat deze aanval gedoemd was te mislukken en lieten hem gaan in de veronderstelling dat het niet vol te houden zou zijn.

Daarmee kom je aan de laatste stap in dit succes; de uitvoering. Froome was natuurlijk een goede renner, goed getraind en ervaren. En deze elementen (voorbereiding, verrassing en uitvoering) leidden samen tot dit succes.

Zo werkt het ook in onderhandelingen. Een goede en volledige voorbereiding is essentieel, een goed voorbereidde verrassing helpt je op weg en de uitvoering kan je trainen.

Wil jij blijven onderhandelen zoals nu of wil je de resultaten van je onderhandelingen verbeteren?  We kunnen samen kijken naar de mogelijkheden.

Neem contact met mij op via www.scohr.nl of siward@scohr.nl