Ga naar de inhoud

De avondklok is weg maar we blijven wel thuiswerken

    De avondklok is opgeheven en de terrassen mogen weer een beetje open. Langzaam gaan we terug naar waar we aan gewend waren. Maar wat blijft is structureel thuiswerken. 

     

    Het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat thuiswerken voor heel veel mensen een mogelijkheid is. Teams, Zoom, FaceTimen we zijn er helemaal aan gewend geraakt. Het scheelt reistijd en voor een aantal vergaderingen is het gewoon een goed substituut. In een jaar met Corona is videobellen een serieuze contactmogelijkheid geworden en dat heeft de thuiswerkmogelijkheden vergroot. Ik verwacht niet dat we straks volledig thuis blijven werken maar wel dat meer organisaties én meer werknemers er voor gaan kiezen om een deel van de werkweek thuis door te brengen.

     

    Leidinggeven aan thuiswerkers

    Dit vraagt om aanpassingen. Bijvoorbeeld in stijl van leidinggeven. Het blijkt nu al lastig voor sommige leidinggevenden om los te laten en mensen op afstand aan te sturen. Het is ook een hele grote verandering die mensen overkomt. De relatie tussen een leidinggevende en zijn/haar team is veranderd en daar moet aandacht voor zijn.

     

    Arbeidsvoorwaarden voor thuiswerkers

    Daarnaast is het belangrijk om op tijd te kijken naar veranderingen in de arbeidsvoorwaarden die hiermee gepaard gaan. Wat wil je regelen in de nieuwe situatie en welke afspraken zijn niet (meer) van toepassing? Het is zowel voor de ondernemer als voor de werknemer belangrijk dat de arbeidsvoorwaarden aansluiten bij de praktijk en door beide als redelijk worden ervaren.