In juli heb ik in mijn blog een boekenlijst over onderhandelen gepubliceerd. Nu vlak voor de Kerstvakantie heb ik een filmlijst over onderhandelen. Hele verschillende situaties maar allemaal met ‘onderhandelen’ als middelpunt. Uiteenlopend van politiek tot gijzeling en zaken doen. Leuk om naar te kijken (al is ‘leuk’ niet in alle gevallen het juiste woord) en van te leren. ‘
A Hijacking (2013)
Een spannende en soms schurende thriller over de ontvoering en poging tot vrijlating van een Deens vrachtschip en zijn bemanning. De film draait om de onderhandelingen tussen de CEO van de rederij en de de Somalische piraten. In de film zie je de emotionele tol die wordt geëist van de betrokkken in de 120 dagen durende onderhandelingen. Het gaat ook over de spanning tussen economische rationaliteit van bedrijven en fundamentele menselijke waarde. Een klassieker voor competitief onderhandelen.
Lincoln (2012)
Een blik op de wijze waarop Lincoln een meerderheid krijgt om de slavernij af te schaffen. De film laat zien dat straffen en belonen kan werken in complexe meerpartijenonderhandelingen. Lincoln’s stijl is gevarieerd en spreekt over het belang van het kennen van je publiek. Soms overtuigt hij door verhalen en metaforen. Een andere keer, doet hij een beroep doen op rede en logica. De film toont de waarde van het hebben van een visie en dat je in staat moet zijn om je aan te passen aan de situatie.
Waco (miniserie, 2018)
Een zesdelige serie over de impasse in 1993 tussen de overheid en de Branch Davidians op de compound van de religieuze groep in Waco, Texas. De serie belicht de inspanningen van Gary Noesner (voormalig hoofd van de Crisis Negotiation Unit van de FBI) en zijn team om de situatie tot een vreedzame oplossing te brengen door zowel met David Koresh, de leider van de groep, als met meer oorlogszuchtige facties binnen de FBI te onderhandelen. Waco geeft inzicht in de uitdagingen en best practices bij gijzelingsonderhandelingen.
Thirteen Days (2000)
“Thirteen Days” gaat over de Cubaanse rakettencrisis vanuit het oogpunt van Kenny O’Donnell, adviseur van president Kennedy. De film biedt een fly-on-the-wall-perspectief op een moment dat het lot van de wereld afhangt van de onderhandelingsvaardigheden van een paar mannen. Net als in ‘Lincoln’ laat “Thirteen Days” zien dat de president een goede onderhandelaar is. In staat om verschillende onderhandelingsstijlen toe te passen. En om de tijd nemen om te overleggen (ondanks enorme druk en spanning) voordat je een actie onderneemt.
The Founder (2017)
“The Founder” gaat over de opkomst van zakenman Ray Kroc en de omvorming van McDonald’s van één drive-in restaurant in Saint Bernardino, Californië, naar een wereldwijd opererend bedrijf. Het succes gaat uiteindelijk ten koste van de oorspronkelijke oprichters van het restaurant (de broers McDonald). In de film zie je dat slechte communicatie het vertrouwen tussen de partners ondermijnt.