Een sportploeg heeft een tactiek en een trainer/coach. Een toneelgezelschap heeft een script en een regisseur. Een orkest een partituur en een dirigent. De tactiek, script en partituur zijn het doel. De trainer, regisseur en dirigent geven leiding aan het proces. En net als in de sport, toneel en muziek is het ook resultaat van onderhandelingen beter als je er een effectieve teamprestatie van maakt door regelmatig te trainen.
Alle betrokkenen in een team hebben een duidelijke rol waarvan de uitvoerder weet wat er van hem verwacht wordt en waarom het belangrijk is. Het is duidelijk wat hij/zij bijdraagt aan het (eind-)resultaat. In een onderhandelingsteam heb je geen harpist, lichttechnicus of linkshalf maar bijvoorbeeld; een rekenaar, observant en een woordvoerder.
Het samenstellen van een goed onderhandelingsteam vraagt tijd en hangt af van de onderhandelingen en beschikbare kwaliteiten in de pool van mensen waar je uit kan putten. Een team kan per situatie anders samengesteld worden afhankelijk van het type onderhandelingen of de gesprekspartners.
Door je team zorgvuldig samen te stellen en de leden van je team heldere instructies te geven waardoor ze weten wat de bijdrage in het eindresultaat is kan je het resultaat van je onderhandelingen positief beïnvloeden.
Veel onderhandelingen worden gedaan op een manier waarbij alles wat die dag gebeurt ‘nieuw’ of ‘verrassend’ is. Terwijl heel veel scenario’s voorbereid kunnen worden met dat zorgvuldig samengestelde team. Zo voorkom je verrassingen en blijf je in de lead.
Ben je nieuwsgierig of jouw team (MT, afdeling, fractie, directie, rvc, or enzovoort) op de beste manier werkt en is samengesteld met aanvullende kennis en vaardigheden dan kunnen we daar samen naar kijken. Neem gerust contact op.